Matkojen taustaa

26.01.2021

Lyhyt katsaus työhistoriaani

Shanghaissa Bundilla
Shanghaissa Bundilla

Työelämäni aikana ehdin palvella yrityksiä monella toimialalla. Aloitin rakennusalalla jossa Hankenilta valmistumiseni jälkeen toimin hankintapäällikkönä usean vuoden ajan. 

Rakennustoimintaa sivuten toimin hetken aikaa vientipäällikkönä  pienyrityksessä yrittäen avata markkinoita Turkissa suomalaiselle pien- ja keskisuurelle yritykselle.

Seuraavaksi siirryin täysin uudelle alueelle raaka-aineiden ja kemikaalien myyntipäälliköksi tunnettuun kauppahuoneeseen. Kansainvälisten kontaktieni määrä moninkertaistui kertaheitolla.

Kolmen vuoden jälkeen veri veti jälleen hankintapuolelle ja siirryin raskaan metalliteollisuuden puolelle ostopäälliköksi suureen suomalaiseen konserniin. Jälleen uusi aluevaltaus. Tämä vierailu metalliteollisuuteen jäi runsaan kahden vuoden mittaiseksi.

Jotta elämä ei olisi muuttunut yksitoikkoiseksi palasin myyntipuolelle suuren norjalaisen konsernin vastaperustaman tytäryhtiön toimintaa käynnistämään. Tehtävänä oli käynnistää raaka-aineiden ja kemikaalien tuonti suomalaiselle teollisuudelle. Vahinko vain että ajoitus osui pahimpaan 90-luvun alun aikaan jolloin lama iski toden teolla. Tehtävä oli rankka mutta antoisa. Sain omakohtaista kokemusta yrityksen kaikista toiminnoista ja byrokratian koukeroista, joihin yrittäjät silloin ja vielä tänäänkin törmäävät. Elämäni toinen Hanken.

Pienen pyrähdyksen jälkeen vaihdoin taas alaa. Head hunterin kautta päädyin metsäteollisuuteen suuren konsernin palvelukseen ja jälleen Hankintapuolelle. Toimin metsäteollisuudessa kokonaista 14 vuotta ensin ostopäällikkönä ja loppuvuosina VP'nä konserniostossa. Vuodet olivat antoisia ja kansainvälisiä johtuen toiminnasta lukuisissa Euroopan maissa. Varsinkin saksan kielinen alue tuli tutuksi noina vuosina.

Viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisimpänä aluevaltauksena siirryin raskaasta teollisuudesta tekstiilipalveluja tarjoavan yrityksen palvelukseen vastaamaan strategisista hankinnoista. Haaste oli mittava sillä hankinta-matkat suuntautuivat nyt pääasiassa Aasiaan ja tuotteet olivat uusia minulle. Olin tosin osallistunut tuotteiden hankintaan aikaisemmissa työsuhteissani. Niissä hommissa viihdyin runsaat 10 vuotta eläkkeelle jäämiseeni asti. Aasiaan suuntautuneista matkoista on tarkoitus kirjoittaa joitakin rivejä ja laittaa teille muutamia kuviakin useista mielenkiintoisista maista.

 Kuten huomaatte olen ehtinyt tehdä ja nähdä paljon elämäni aikana. Aina se ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, väliin on mahtunut myös auringonpaistetta, joskin on niitä pilvisiäkin päiviä ollut. Irtisanomisten kohteeksikin olen joutunut muutaman kerran mutta aina on töitä löytynyt eikä varsinaisia työttömyysjaksoja ole kertynyt muutamaa viikkoa enempää. 

Kaikki yllämainittu on muovannut minusta sen mitä olen tänään. Onnekseni olen aina ollut optimisti luonteeltani ja uskaltanut heittäytyä täysin uusille urille useammankin kerran työurani aikana. Onneksi minut rekrytoineilla henkilöilläkin on löytynyt rohkeutta palkata minut.

Koko tuon kaaren mahdollisti minulle edesmenneitten vanhempieni päätös laittaa minut ruotsinkielisen koulutuksen alkuun Tampereella. Heille siitä suuri kiitos.