Kuka Minä Olen

   
Moikka!

 Olen Risto Pyhältö Vantaalta. Vietän aktiivisia eläkepäiviäni perheeni kanssa antoisan ja rikkaan työelämän jälkeen. Vieressä olevan kuvan ottamisen aikoihin en olisi voinut kuvitellakaan minne kaikkialle elämä minua tulisi kuljettamaan. Minua, tavallisen perheen ujoa ja hiljaista poikaa Tampereelta. 

Totuin jo nuorena erilaisiin ihmisiin ja uusiin paikkoihin, vanhemmillani kun oli taipumusta vaihtaa paikkakuntaa silloin tällöin. Tampereelta muutimme Rauman kautta Torshällan ja Eskilstunan kaupunkeihin. Ruotsissa viihdyimme muutaman vuoden (riittävän kauan että opin paikallisen kielen) ja muutimme takaisin Suomeen ja Tampereelle.

Nuo Ruotsissa vietetyt vuodet vaikuttivat elämäni kulkuun  todella paljon. Minun onnekseni vanhempani laittoivat minut ruotsinkieliseen opinahjoon, nyt jo yli 125 vuotiaaseen Svenska Samskolan i Tammerfors'iin, josta kirjoitin ylioppilaaksi 1973.

Kirjoitusten jälkeen oli aika astua varusmiespalvelukseen. Varuskunta oli sekin ruotsinkielinen, nimittäin Nylands Brigad Dragsvikissa.

Armeijan jälkeen pidin muutaman välivuoden ja olin rakentamassa Olkiluoto 1 voimalaitosta (valmistui isosta tulipalosta huolimatta aikataulun mukaisesti 1978 ja toimii yhä). Siellä pääsin hyödyntämään kaksikielisyyttäni ja sain arvokasta kokemusta työelämästä monikielisessä ympäristössä. Olkiluodosta löysin myös elämänkumppanini jonka kanssa nyt vietämme ansaittuja eläkepäiviämme.

 Olkiluodon jälkeen tuli aika valita elämälle suunta ja päädyin opiskelemaan Turkuun Hankenille pääaineenani Ulkomaankauppa ja kansainvälinen markkinointi (Utrikeshandel och internationell marknadsföring). Suoritin KTM/Ekon Mag nimikkeeseen oikeuttavan loppututkinnon, opinahjon nimi oli valmistuessani ESF vid ÅA). en ole päivääkään katunut valintaani kauppatieteistä. Se antoi minulle mahdollisuuden palvella yrityksiä eri toimialoilla koko työelämäni ajan. 

Opintoni olen saanut aina suorittaa pienissä yksiköissä joissa opetus on tapahtunut pienryhmissä joissa kaikki tuntevat toisensa. Sekin on varmasti vaikuttanut minuun ihmisenä. 

Olen aina ollut kiinnostunut myös yhteisten asioiden hoitamisesta. Jo 70-luvulla liityin Tampereella Kokoomuksen nuoriin mutta  vielä silloin en ollut toiminnassa aktiivisesti mukana. Osallistuminen katkesi muuttaessani toisen kerran elämässäni Raumalle rakentamaan atomivoimalaitosta.

Työni ohessa osallistuin aktiivisesti paikallispolitiikkaan Vantaalla Kokoomuksen riveissä 80-luvulla. Politiikka jäi sivuun muuttuneiden työtehtävien vuoksi vuosikausiksi mutta nyt eläkepäivinä on vanha suola alkanut janottaa. Katkotaan mihin tämä kolmas aktivoituminen johtaa.

Kaikki kokemani ja näkemäni on vaikuttanut ajatusmaailmaani ja suhtautumiseeni ihmisiin ja ympäröivään maailmaan. Näillä kotisivuilla tulen kirjoittamaan tarinoita matkoiltani maista, joihin olen päässyt tutustumaan ja myös kirjoittamaan minua kiinnostavista ajankohtaisista asioista ja kommentoimaan maailman menoa muutenkin.

Toivottavasti viihdytte seurassani.

    

Aika kultaa muistot

Minulta on kysytty aionko joskus kirjoittaa muistelmani vaiherikkaan työelämäni ajalta. Tämä taitaa olla vastaus siihen.

Näillä sivuilla kerron parhaan kykyni mukaan muistoja matkan varrelta.

Mutta tulen myös katsomaan tulevaisuuteen.